Stopp i handfatet

Att stöta på stopp i handfatet är ett vanligt problem som kan uppstå i badrummet. När vatten inte rinner ordentligt genom avloppet kan det vara frustrerande och störande för användningen av handfatet. Ofta är stoppet orsakat av ackumulerade hårstrån, tvålrester, smuts och andra föremål som fastnar i avloppet. Att hantera stopp i handfatet är viktigt för att återställa ordentlig vattenflöde och undvika potentiella vattenskador. I denna guide kommer vi att utforska några vanliga orsaker till stopp i handfatet och ge praktiska tips och metoder för att lösa problemet effektivt.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Rensa avlopp handfat

Steg vid rengöring av stopp i avlopp

Har du fått stopp i avloppet i badrummet? Här är några steg du kan ta för att lösa ett igensatt handfat i badrummet:

 

Om proppen inte är alltför svår kan en stötpistol räcka för att få bort den. Fyll handfatet med tillräckligt med vatten för att täcka kolven, placera sedan kolven över avloppet och tryck kraftigt flera gånger.

  1. Använd en avloppsslang: Om kolven inte fungerar kan en avloppsslang användas för att bryta upp och avlägsna proppen. Sätt in ormen i avloppet och vrid på handtaget för att trycka ner den i röret. När du känner motstånd roterar du ormen för att bryta upp proppen.
  2. Ta bort avloppsstoppet: Ibland orsakas proppen av hår eller annat skräp som har byggts upp runt avloppsstoppet. Ta bort proppen och rengör den noggrant för att se om detta löser problemet.
  3. Bakpulver och ättika: Använd en lösning av bakpulver och ättika: Häll en kopp bakpulver i avloppet, följt av en kopp vit vinäger. Låt blandningen sitta i några minuter och häll sedan kokande vatten i avloppet för att spola ut det.
  4. Ring en rörmokare: Om inget av dessa steg fungerar kan det vara dags att ringa en rörmokare. En professionell rörmokare har specialiserade verktyg och expertis för att avlägsna envisa proppar och förhindra att framtida proppar uppstår.

Kom ihåg att förebyggande åtgärder är det bästa botemedlet mot igensatta badrumsbänkar. Undvik att lägga hår, tvål eller annat skräp i avloppet och använd en avloppssil för att fånga upp små föremål som kan falla i.

Rensa avlopp i handfat med bikarbonat & ättika

  1. Ta bort allt synligt skräp: Använd ett par handskar för att ta bort synligt skräp från handfatet, till exempel hår eller tvålskum.
  2. Häll bakpulver i avloppet: Häll 1 kopp bakpulver i avloppet, se till att det hamnar i avloppet och inte bara på diskbänkens yta.
  3. Tillsätt ättika: Häll 1 kopp vit vinäger i avloppet och täck sedan omedelbart avloppet med en propp eller en trasa.
  4. Vänta: Låt bakpulver- och vinägerblandningen sitta i avloppet i 15-30 minuter. Under denna tid kommer blandningen att skapa en kemisk reaktion som hjälper till att bryta ner och lösa upp proppen.
  5. Spola med varmt vatten: När blandningen har hunnit verka tar du bort proppen eller duken och spolar avloppet med varmt vatten i flera minuter för att avlägsna eventuella rester.

Om diskhon fortfarande är igensatt efter denna process kan du behöva upprepa stegen eller prova en annan metod, t.ex. med hjälp av en plunta eller en avloppsslang. Kom ihåg att vidta förebyggande åtgärder för att undvika proppar i framtiden, till exempel genom att använda en avloppssil för att fånga upp hår och skräp och undvika att hälla fett eller andra ämnen i avloppet.

Varför hjälper bikarbonat vid stopp i avlopp?

Bikarbonat, även känt som bakpulver, kan hjälpa till att rengöra en igensatt diskbänk i badrummet på flera olika sätt. Här är några av de sätt på vilka bikarbonat kan användas: 

 

Bikarbonat kan hjälpa till att bryta ner och lösa upp proppen: Bicarbonat är ett alkaliskt ämne, vilket innebär att det kan hjälpa till att bryta ner och lösa upp material som fastnat i avloppet. När bakpulver kombineras med vinäger eller varmt vatten skapas en kemisk reaktion som kan hjälpa till att bryta ner proppen och spola ut den.

Bikarbonat kan hjälpa till att avdramatisera avloppet: Om din diskbänk avger en obehaglig lukt kan bakpulver hjälpa till att neutralisera lukten. Strö lite bakpulver på diskbänkens yta och låt det sitta i några minuter, skölj sedan bort det med varmt vatten.

Bikarbonat kan hjälpa till att förhindra framtida proppar: Bikarbonat kan användas som ett regelbundet underhållsverktyg för att hjälpa till att förhindra att proppar bildas överhuvudtaget. Häll en kopp bakpulver i avloppet, följt av en kopp varmt vatten, en gång i månaden för att hålla avloppet rent. 

 

Sammantaget kan bikarbonat vara en effektiv och prisvärd lösning för att rengöra ett badrumshandfat som är igensatt. För svårare proppar kan det dock vara nödvändigt att använda en plutt eller en avloppsslang, eller att ta hjälp av en professionell rörmokare.

Hitta ditt dröm handfat

Vanligaste frågorna om stopp i avlopp - FAQs

De vanligaste orsakerna till stopp i avloppet inkluderar ackumulerade hårstrån, tvålrester, matrester, fett, toalettpapper och andra främmande föremål som spolas ned i avloppet.

För att förebygga stopp i avloppet bör du undvika att spola ned stora mängder matrester, fett och olja i avloppet. Använda hårskydd i duschen eller badkaret och undvika att spola ner hårstrån. Det är också viktigt att använda avloppsrensare eller en professionell avloppsrensning regelbundet för att hålla avloppet rent.

Du kan prova att använda en avloppsslang, en avloppsrensare eller en sugkopp för att försöka lösa stoppet själv. Det finns också olika kemiska avloppsrensare på marknaden som kan vara effektiva för mindre stopp. Se dock till att följa anvisningarna och vara försiktig vid användning av kemikalier.

Om du har försökt olika metoder utan framgång eller om stoppet är allvarligt och återkommande, kan det vara lämpligt att kontakta en professionell VVS-tekniker. De har rätt verktyg och expertis för att hantera svårare stopp och säkerställa en effektiv lösning.

För att förebygga stopp i avloppet på lång sikt bör du undvika att spola ner icke-lösliga föremål och undvika att hälla stora mängder olja eller fett i avloppet. Använda en sil eller hårskydd över avloppet för att fånga upp hårstrån och undvik att spola ner toalettpapper eller våtservetter som inte är avsedda att brytas ned i avloppet.