Stora Kakelplattor i Duschen: Fördelar, Utmaningar och Bästa Praxis

Måste man ha minsta kakelstorleken i duschen? Är det verkligen så? Här är vad du behöver veta om stora kakelplattor i duschen. När det kommer till badrumsrenovering är kakel en populär och praktisk lösning. Men när det gäller duschen står många inför frågan: “Måste jag följa reglerna för minsta kakelstorlek i duschen?” Svaret är inte alltid så enkelt. Vi kommer att utforska detta ämne och ge dig insikter om vad du behöver veta om att använda stora kakelplattor i duschen.

Kakel i Duschen: Regel eller Rekommendation?

Regeln om att ha minsta kakelstorlek i duschen är inte nödvändigtvis ett lagstadgat krav, men snarare en rekommendation. Den brukar vara en del av byggstandarder och riktlinjer för att säkerställa att din dusch är vattentät och fungerar optimalt. Den vanligaste rekommendationen är att använda kakel med en storlek på minst 2×2 tum (5×5 cm) för golv och minst 4×4 tum (10×10 cm) för väggar.

Fördelar med Stora Kakelplattor i Duschen

Även om de flesta rekommendationer förespråkar mindre kakel i duschen har användningen av stora kakelplattor blivit allt vanligare, och det finns goda skäl till det:

 • Mindre Fogar: Med stora kakelplattor minskar antalet fogar i duschen. Detta minskar risken för mögel- och fuktskador och minimerar underhållskraven.
 • Elegans och Rymlighet: Stora kakelplattor kan skapa en känsla av rymlighet och elegans i duschen, vilket är särskilt användbart i små badrum.
 • Enkel Rengöring: Färre fogar gör rengöringen enklare och snabbare. Du behöver inte ägna lika mycket tid åt att skrubba fogarna.

Utmaningar och Lösningar

Att använda stora kakelplattor i duschen kan dock ha sina utmaningar:

 • Ytplanering: Ett välplanerat underlag är avgörande när du använder stora kakelplattor. Duschen måste vara ordentligt lutad mot avloppet för att undvika vattenansamlingar.
 • Skärning: Stora plattor kan behöva skäras för att passa duschen, vilket kan vara knepigt och kräva professionell hjälp.
 • Väggbeklädnad: Om du vill använda stora plattor på väggarna måste väggarna vara jämnt och rakt för att undvika snedvridning av plattorna.

Installation av Stora Kakelplattor i Duschen

Att installera stora kakelplattor i duschen kan vara en tilltalande estetisk uppdatering för ditt badrum. Här går vi igenom en steg-för-steg-process för att hjälpa dig att genomföra projektet framgångsrikt. Följ dessa riktlinjer noggrant för att säkerställa en korrekt installation:

Steg 1: Förberedelse av Ytan

Förberedelse är nyckeln till en lyckad installation. Börja med att ta bort det befintliga kaklet eller väggmaterialet om det behövs. Se till att ytan är jämn, torr och ren från smuts, damm och fukt. Eventuella ojämnheter bör åtgärdas, och du bör vara extra noga med att säkerställa att väggen är plumb och rak. Använd en nivå och linjal för att kontrollera detta.

Steg 2: Mät och Markera

Innan du börjar installera kakelplattorna, mät ytan och markera mitten på väggen för att skapa en referenslinje. Detta hjälper dig att börja din installation centrerad och symmetrisk.

Steg 3: Använd Rätt Lim och Tätningsmedel

För stora kakelplattor är det viktigt att använda det lämpliga limmet och tätningsmedlet. Ett flexibelt och vattentätt lim är att föredra. Följ tillverkarens instruktioner när det gäller blandningsförhållanden och appliceringsmetoder.

Steg 4: Börja Installera Kaklet

Börja från mitten av väggen och arbeta dig utåt. Applicera lim på en liten del av väggen och använd en tandspackel för att skapa spår i limmet. Tryck sedan försiktigt fast kakelplattan i limmet och använd plastkilar för att hålla en jämn fogbredd mellan plattorna. Fortsätt att lägga plattor i rader, och se till att du följer din referenslinje för att hålla installationen centrerad.

Steg 5: Skär Kakelplattor Vid Behov

Du kommer förmodligen att behöva skära kakelplattor för att passa vid hörn, kanter och runt armaturer. Använd en kakelskärare eller kakelsåg för att göra exakta snitt. Se till att du mäter och markerar noggrant innan du skär.

Steg 6: Applicera Tätningsmedel

När kaklet har torkat enligt tillverkarens rekommendationer är det dags att applicera tätningsmedel. Fogarna mellan plattorna bör tätnas noggrant för att förhindra vatteninträngning och mögelbildning. Använd ett lämpligt tätningsmedel för badrumsmiljö och följ tillverkarens instruktioner.

Steg 7: Rengör och Avsluta

Efter att tätningsmedlet har torkat, rengör eventuella överskott och rengör ytan noggrant. Nu kan du njuta av din vackra och funktionella dusch med stora kakelplattor.

Att installera stora kakelplattor i duschen kan vara en berikande och visuellt tilltalande uppgradering för ditt badrum. Om du känner dig osäker på att utföra installationen själv, överväg att anlita en professionell kakelinstallatör för att säkerställa bästa resultat.

Underhåll och Hållbarhet

Oavsett kakelstorlek är underhåll och rätt installation avgörande för duschen. Användning av rätt tätningsmedel och fogar, samt regelbunden rengöring, är viktiga för att säkerställa hållbarheten i din dusch.

Materialval för Stora Kakelplattor

När du väljer material för stora kakelplattor i din dusch är det viktigt att överväga både estetik och funktionalitet. Här diskuterar vi några av de vanligaste materialen och deras egenskaper:

 1. Keramiska Kakelplattor:
  • Fördelar: Keramiska kakelplattor är prisvärda, mångsidiga och finns i ett brett utbud av färger och mönster. De är lätta att rengöra och underhålla.
  • Nackdelar: De kan vara mer sköra än andra material och är känsliga för repor.
 2. Porslinskakel:
  • Fördelar: Porslinskakel är extremt tåliga och motstår repor, fläckar och fukt. De är ett utmärkt val för högtrafikerade områden som duschen.
  • Nackdelar: Porslinskakel kan vara dyrare än keramiska alternativ, men deras hållbarhet kompenserar ofta för detta.
 3. Natursten:
  • Fördelar: Natursten, som marmor eller granit, ger en lyxig och unik estetik till din dusch. Varje stenplatta är unik.
  • Nackdelar: Natursten är vanligtvis dyrare och kräver regelbunden tätning för att motstå fukt och fläckar. De kan också vara känsliga för vissa rengöringsprodukter.
 4. Kompositmaterial:
  • Fördelar: Kompositmaterial, såsom kvarts, kombinerar hållbarheten hos porslinskakel med många av naturstenens estetiska fördelar. De är också lätta att underhålla.
  • Nackdelar: Priset på kompositmaterial kan vara högre än keramiska plattor, men de erbjuder ett bra kompromissalternativ.
 5. Glaskakel:
  • Fördelar: Glaskakel ger en modern och glänsande yta som reflekterar ljuset på ett vackert sätt. De är också vattentäta och enkla att rengöra.
  • Nackdelar: De är mindre tåliga än keramiska eller porslinsplattor och kan vara känsliga för stötar.

Valet av material beror på din budget, önskad estetik och hur du planerar att använda duschen. Oavsett vilket material du väljer, se till att följa tillverkarens rekommendationer för installation och underhåll för att säkerställa att din dusch förblir vacker och funktionell under lång tid framöver.

Designmöjligheter med Stora Kakelplattor

Stora kakelplattor i duschen öppnar upp en värld av designmöjligheter som kan anpassas efter din personliga smak och badrumsstil. Här är några kreativa idéer att överväga:

 1. Minimalistisk Elegans: Om du föredrar en minimalistisk estetik kan du använda stora kakelplattor med en enhetlig och neutral färgpalett. Detta skapar en ren och enkel look som ger ditt badrum en känsla av lugn och rymlighet.
 2. Mosaikinspiration: Trots deras storlek kan stora kakelplattor användas för att skapa mosaikliknande mönster. Använd plattor i olika färger eller nyanser för att skapa subtila eller livfulla kontraster som ger din dusch en konstnärlig touch.
 3. Vertikala Accentväggar: Istället för att täcka hela duschen med stora plattor kan du överväga att skapa en vertikal accentvägg med en annan färg eller textur. Detta ger en visuell höjdpunkt och kan göra din dusch mer intressant.
 4. Steninspiration: Om du älskar den naturliga skönheten hos sten kan stora kakelplattor som efterliknar natursten vara ett utmärkt val. De ger ditt badrum en jordnära och elegant känsla.
 5. Geometriska Mönster: Skapa geometriska mönster eller linjer med stora kakelplattor för en modern och strukturerad design. Detta kan ge en dynamisk och intressant visuell effekt.
 6. Badrum i Spa-stil: Förvandla ditt badrum till ett avkopplande spa med hjälp av stora kakelplattor i naturnära färger som grått, beige och grönt. Kombinera med trädetaljer och belysning för att skapa en lugn atmosfär.
 7. Kontrasterande Fogar: Även om stora kakelplattor minskar antalet fogar, kan du använda kontrasterande fogfärger för att ge din dusch extra karaktär. En mörkare fog i en ljus kakel kan skapa en intressant visuell kontrast.

När du utforskar designalternativ med stora kakelplattor i duschen är det viktigt att tänka på balansen mellan funktionalitet och estetik. Oavsett vilken stil du väljer är noggrann planering och noggrann installation nyckeln till att skapa ett visuellt tilltalande och funktionellt badrum. Samråd med en professionell kakelinstallatör kan också ge dig värdefulla insikter och råd om designmöjligheter som passar din unika vision.

Vanliga Missuppfattningar om Stora Kakelplattor i Duschen

Det finns flera vanliga missuppfattningar kring användningen av stora kakelplattor i duschen som kan avskräcka vissa från att överväga detta alternativ. Här är några av dessa missuppfattningar och förklaringar till varför de kanske inte är så problematiska som de verkar:

Stora kakelplattor är opraktiska på grund av skärning

En av de vanligaste missuppfattningarna är att stora kakelplattor kommer att kräva omfattande skärning för att passa duschen. Med avancerad skärteknik och professionell installation kan stora plattor skäras exakt för att passa din duschs specifika layout. Dessutom minimerar färre plattor antalet nödvändiga snitt, vilket inte är ett oöverkomligt problem.

Stora plattor är svårare att hantera

Många tror att stora kakelplattor är otympliga och svåra att hantera under installationen. Tvärtom kan stora plattor vara lättare att arbeta med eftersom de täcker mer yta med färre plattor. De kan också minska tiden som krävs för att färdigställa installationen.

Stora plattor är känsligare för sprickor och skador

Stora kakelplattor är ofta tillverkade av högkvalitativt material och är lika hållbara som mindre plattor. Deras större storlek kan till och med minska risken för skador och möjliggöra jämnare viktfördelning över ytan.

Stora plattor passar inte för kurvor och ojämna ytor

Även om det kan vara utmanande att använda stora kakelplattor på mycket ojämna ytor eller krökningar, kan detta löses med professionell installation och förberedelse av underlaget. Därför är det viktigt att välja rätt underlag och ha en kunnig kakelinstallatör för att hantera dessa situationer.

Stora plattor är mindre estetiskt tilltalande

Detta är subjektivt och beror på personlig smak och designpreferenser. Många människor anser att stora kakelplattor skapar en ren, modern och rymlig look som passar många olika badrumsstilar. Det är viktigt att överväga din egen estetiska vision och hur den passar in i ditt badrums sammanhang.

Användningen av stora kakelplattor i duschen är en realistisk och estetiskt tilltalande möjlighet som kan erbjuda många fördelar. För att undvika de potentiella utmaningarna som kan uppstå, är en noggrann planering och professionell installation avgörande. Det är också klokt att diskutera dina specifika behov och visioner med en erfaren kakelinstallatör för att säkerställa att resultatet är både vackert och funktionellt.

Så vad gör du? Stora eller små kakel plattor i duschen?

Även om det finns rekommendationer om minsta kakelstorlek i duschen, är det inte alltid nödvändigt att följa dem slaviskt. Stora kakelplattor kan vara ett estetiskt tilltalande och funktionellt alternativ, men det kräver noggrann planering och installation. Att samarbeta med en professionell kakelinstallatör och följa bästa praxis för att säkerställa vattentäthet och hållbarhet är avgörande. På så sätt kan du njuta av både stora kakelplattor och en vacker och funktionell dusch i ditt badrum.

Hitta liknande nyheter

moderna badrum logo

Populärast

Badrumstillbehör
Speglar
Svarta Badrum
Torktumlare

Hitta mer inspiration

Om oss

Kontakt
Historia
Om Oss