Hitta perfekta klinker till ditt badrum

Att välja rätt kakel i badrummet är en viktig aspekt av badrumsdesignen. Rätt kakel kan skapa en fantastisk visuell effekt samtidigt som det ger praktiska fördelar som hållbarhet och enkelt underhåll.

Med många alternativ kan det vara överväldigande att hitta de perfekta kakelplattorna som passar din stil, din budget och dina praktiska behov. Ta hänsyn till bland annat material, storlek, färg, mönster och struktur. Genom att ta dig tid att undersöka och utvärdera dina alternativ kan du hitta de perfekta badrumsflisorna som gör ditt badrum både vackert och funktionellt.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Mest populära klinkersen just nu

De mest populära klinkerserien just nu inkluderar ett brett utbud av färger, mönster och texturer som passar olika badrumsstilar och designpreferenser. Från klassisk marmorimitation till moderna betong- och trätexturer, finns det något för alla. Populära klinkerserier fokuserar även på hållbarhet och enkel rengöring, vilket är viktigt för badrumsmiljön. Många av dessa serier erbjuder också olika storlekar och format, vilket ger designflexibilitet och möjlighet att skapa unika badrumsutrymmen. Oavsett om du föredrar en minimalistisk estetik eller en mer dekorativ look, finns det en klinkerserie som kan hjälpa dig att uppnå den önskade badrumsstilen.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Vad du måste tänka på när du lägger klinker i ditt badrum

När du lägger kakel i badrummet finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till. Genom att ta dig tid att noggrant planera ditt kakelprojekt kan du försäkra dig om att dina kakelplattor installeras på rätt sätt och kommer att se bra ut i många år framöver. Här är några saker att tänka på när du lägger kakel i badrummet:

Förberedelse av ytan

Innan du lägger dina kakelplattor är det viktigt att förbereda ytan genom att ta bort gamla kakelplattor eller lim och se till att ytan är ren, platt och jämn. Detta kommer att säkerställa att dina kakelplattor fäster ordentligt och inte spricker eller förskjuts med tiden.

Kakellayout

Det är viktigt att du väljer hur kakelplattorna ska placeras för att få ett bra utseende och en bra känsla i badrummet. Tänk på storleken och formen på dina kakelplattor och hur de kommer att passa ihop i utrymmet. Du kanske vill skapa ett mönster eller använda olika kakelstorlekar för att skapa visuellt intresse.

Fogning

Den fogmassa du väljer kommer att spela en viktig roll för det slutliga utseendet på ditt kaklade badrum. Tänk på färgen på fogmassan och hur den kommer att komplettera eller kontrastera till dina kakelplattor. Du kanske också vill välja en fogmassa som är vattentät och mögelresistent för att se till att den håller sig ren och fräsch.

Tätning

Det är viktigt att försegla dina kakelplattor ordentligt för att förhindra att fukt sipprar in i fogmassan och orsakar skador. Se till att försegla dina kakelplattor och fogmassa innan de används och återförsegla vid behov för att de ska se så bra ut som möjligt.

Professionell installation

Även om det kan vara frestande att installera dina badrumskivor själv är det ofta bäst att överlåta jobbet till ett proffs. En professionell installatör har den erfarenhet och de verktyg som behövs för att se till att dina kakelplattor installeras korrekt och håller i många år framöver.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer när du lägger kakel i ditt badrum kan du skapa ett vackert och funktionellt utrymme som du kommer att tycka om att använda varje dag.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Skillnaden mellan klinker & kakel

Skillnaden mellan klinker och kakel ligger i materialet och dess egenskaper. Klinker är hårdare och mer tätt än kakel, vilket gör det mer lämpat för golv och utomhusmiljöer på grund av sin hållbarhet. Kakel, å andra sidan, är vanligare på väggar och är mångsidigt när det gäller utseende och mönster. Valet mellan dem beror på användning och dekorativa preferenser.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Vad är klinker?

“Klinker är en term för en typ av keramiska plattor som tillverkas av en speciell typ av lera som bränns vid extremt höga temperaturer, vanligtvis mellan 1 100 och 1 300 grader Celsius. Denna process gör klinkerplattor extremt hållbara och motståndskraftiga mot både slitage och fukt, vilket gör dem till ett populärt val för områden med hög belastning som badrum och kök.

Klinkerplattor finns i en rad olika färger och mönster och kan utformas för att efterlikna utseendet på natursten, betong eller andra material. Klinker kan också användas i olika storlekar och former, från små mosaiker till stora, rektangulära plattor.

En av de största fördelarna med klinkerplattor är deras styrka och hållbarhet. De är mycket motståndskraftiga mot flisor, repor och sprickor, och kan tåla tung fotgängartrafik och slag av tappade föremål. Klinker är också mycket motståndskraftiga mot vatten, vilket gör dem till ett idealiskt val för badrum, duschar och andra våtutrymmen.

Klinkerplattor är vanligtvis dyrare än andra typer av keramiska plattor eller porslinsplattor, men deras hållbarhet och långa livslängd gör dem till en smart investering för alla husägare. De är också relativt lätta att underhålla och rengöra och kan användas för att skapa ett brett utbud av snygga och moderna mönster.

Typer av klinker

Det finns många olika typer av badrumskakel, var och en med sin egen unika stil och egenskaper. Marockanska kakelplattor är kända för sina invecklade och färgstarka mönster, som kan ge en exotisk känsla till badrumsdesignen. Terrakottaplattor, tillverkade av naturlig lera, ger ett varmt och rustikt utseende som kan komplettera traditionella eller medelhavsstilar. 

Plattor med schackmönster är ett klassiskt val som kan ge ett subtilt visuellt intresse, medan heptagonformade plattor ger ett mer modernt utseende. Sandstensplattor är ett populärt val på grund av deras naturliga struktur och jordnära toner. Andra populära kakelmaterial är porslin, keramik och glas, som alla har sina egna tydliga fördelar när det gäller hållbarhet, fuktbeständighet och visuell attraktion. I slutändan beror den typ av kakel du väljer på dina personliga preferenser, den övergripande stilen i ditt moderna badrum och din budget.

Marockanska kakelplattor

Marockanska kakelplattor är ett populärt val för dem som vill ha en färgstark och exotisk känsla i sitt badrum. Dessa kakelplattor kännetecknas av intrikata mönster och ljusa, djärva färger som kan lägga till en touch av livlighet i vilket utrymme som helst. De är vanligtvis tillverkade av keramik eller porslin och finns i olika former och storlekar, från små fyrkantiga mosaiker till stora sexkantiga plattor. Även om de kan vara dyrare än andra typer av kakel kan de göra ett djärvt uttalande och ge en unik touch till ditt badrum.

Terrakottaplattor

Gjorda av naturlig lera och ger ett varmt, rustikt utseende som passar bra till traditionella badrumsstilar eller medelhavsstilar. De finns vanligtvis i jordnära toner, som bruna och röda, och finns i en rad olika former och storlekar. De är mycket hållbara och motståndskraftiga mot fukt, vilket gör dem till ett idealiskt val för en badrumsmiljö. Även om de kan vara mer porösa än andra kakelplattor kan en korrekt tätning hjälpa till att skydda dem från vattenskador och fläckar.

Plattor med schackmönster

Schackrutigt klinker ger ett klassiskt och subtilt visuellt intresse till alla badrumsinredningar. Klinkerplattor med schackmönster är vanligtvis tillverkade av keramik eller porslin och finns i svart och vitt eller andra kontrasterande färger. De kan läggas ut i en mängd olika mönster, från ett schackbrädesmönster till ett mer komplicerat geometriskt mönster. Dessa plattor är mångsidiga och kan fungera bra i både traditionell och modern badrumsdesign.

Heptagonformade plattor

En unik form på kakelplattor ger ett mer modernt och geometriskt utseende för dem som vill ha en modern badrumsdesign. Dessa plattor finns i olika storlekar och kan arrangeras i olika mönster för att skapa ett unikt utseende. De är vanligtvis tillverkade av keramik eller porslin och finns i en rad olika färger, från neutrala nyanser till ljusa och djärva nyanser.

Sandstensplattor

Ett populärt val för dem som vill ha ett naturligt, strukturerat utseende i badrummet. Dessa plattor är gjorda av natursten och erbjuder jordnära toner och rika texturer som kan ge en touch av värme till varje badrumsutrymme. De är mycket hållbara och motståndskraftiga mot fukt, vilket gör dem till ett idealiskt val för en badrumsmiljö. De kan dock vara dyrare än andra kakelarter och kan kräva mer underhåll med tiden.

Andra kakelmaterial

Förutom de ovan nämnda typerna av kakel finns det många andra material att välja mellan, till exempel porslin, keramik och glas. Porslinsplattor är mycket hållbara och motståndskraftiga mot fukt och kan tillverkas för att efterlikna en rad olika texturer av natursten. Keramiska plattor är mångsidiga och finns i en rad olika färger och stilar, medan glasplattor erbjuder ett modernt och elegant utseende som kan ge visuellt intresse till alla badrumsutrymmen. Vilken typ av kakel du väljer beror i slutändan på dina personliga preferenser, den övergripande stilen i ditt badrum och din budget.

Hitta rätt typ av klinker för ditt badrum

Vanligaste frågorna om klinker till badrum - FAQs

De bästa materialen för badrumskakel är keramik, porslin, natursten och glas.

Den vanligaste storleken på badrumsplattor är 30 x 30cm. Storlekarna kan dock variera från små mosaikplattor med 1x1cm till plattor i större format upp till en 1x1m.

Antalet kakelplattor du behöver beror på storleken på ditt badrum, storleken på de kakelplattor du väljer och det mönster du vill skapa. Du kan beräkna antalet kakelplattor som behövs genom att mäta rummets längd och bredd och storleken på de kakelplattor du vill använda.

Rätt färg och mönster för dina badrumskakel beror på din personliga stil och den övergripande estetiken i ditt badrum. Neutrala färger som vitt, grått och beige är tidlösa och mångsidiga, medan djärva färger och mönster kan ge ditt rum en personlig prägel.

Ja, du kan använda golvplattor på badrumsväggarna. Väggplattor är dock vanligtvis tunnare och lättare i vikt än golvplattor, så de är lättare att installera på vertikala ytor.

För att rengöra dina badrumskakel kan du använda ett milt rengöringsmedel och varmt vatten eller ett specialiserat kakelrengöringsmedel. Undvik att använda slipande rengöringsmedel eller verktyg som kan skrapa eller skada kakelytan.

Ja, det finns halkfria badrumsplattor. Leta efter plattor med en strukturerad eller matt yta som ger bättre grepp och minskar risken för att halka och falla.

Ja, du kan installera badrumskakel själv om du har de nödvändiga verktygen och erfarenheten. Det rekommenderas dock att anlita en professionell kakelinstallatör för större eller mer komplexa projekt.

Badrumskakel kan hålla i årtionden om de installeras och underhålls på rätt sätt. Vissa typer av kakel kan dock kräva mer frekvent rengöring eller försegling för att bibehålla sitt utseende och sin hållbarhet.

Kostnaden för badrumskakel kan variera beroende på material, storlek och kvalitet. I genomsnitt kan klinker kosta mellan 500 och 1500 kronor per kvadratmeter, medan naturstensplattor kan kosta mellan 50 och 5000 kronor per kvadratmeter.

moderna badrum logo

Hitta mer inspiration

Om oss

Kontakt
Historia
Om Oss