Duschlister till duschdörr

Släplister till duschdörren är en viktig komponent som hindrar vatten från att tränga in i oönskade områden och orsaka skador. Dessa lister är utformade för att täta springan mellan duschkabinen och de omgivande väggarna eller golvet, vilket förhindrar att vatten läcker ut ur duschen och skadar badrummets struktur. Även om de ofta förbises spelar gummilister en viktig roll för att upprätthålla den övergripande integriteten och säkerheten i duschutrymmet

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Dusch & släplister som tillbehör

När du köper en ny dusch så ingår det oftast duschlister som är anpassade efter duschens modell och storlek. 

Det kan dock vara bra att veta att det finns passande modeller att köpa hem när det är dags att byta ut listen. Här hittar du massor av populära modeller av dusch och släplister. 

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkten

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkten

Shop the look

Montera gummilist dusch

Att montera en gummilist för dusch kan tyckas vara en svår uppgift, men med rätt verktyg och lite tålamod kan det göras i några enkla steg. Så här gör du för att montera en duschlist i duschen:

 1. Mät längden på det område där du ska montera duschlisten och klipp sedan listen till lämplig längd med hjälp av en vass sax eller en verktygskniv. 
 2. Rengör ytan på duschkabinen där du ska montera duschlisten. Använd en mild tvål och vatten för att ta bort all smuts, smuts eller tvålskum. Torka ytan noggrant med en ren handduk.
 3. Applicera en liten mängd silikonlim på baksidan av duschlisten. Se till att sprida limmet jämnt över hela listens längd.
 4. Tryck fast duschlisten på duschväggens yta, börja i ena änden och arbeta dig fram längs längden på listen. Använd en rulle eller baksidan av en sked för att trycka fast listen ordentligt på plats.
 5. Låt limmet torka helt enligt tillverkarens anvisningar. Detta tar vanligtvis mellan 24 och 48 timmar.
 6. När limmet har torkat kontrollerar du gummilisten för att se att den sitter ordentligt fast och skapar en vattentät tätning. Använd vid behov ytterligare lim för att förstärka områden som inte sitter fast.

Om du följer dessa enkla steg kommer du att se till att din släplist till din duschdörr är ordentligt monterad och fungerar effektivt för att förhindra att vatten läcker ut ur duschkabinen.

Typer av lister till duschkabin

Det finns flera typer av lister till duschdörrar som vanligtvis används i badrumsduschar. Några av de mest populära typerna är:

Böjbara lister

Böjbara gummilister, även kallade flexibla gummilister till duschkabin, är en typ av gummitätning som används i duschkabiner och som lätt kan böjas eller formas för att passa runt hörn eller ojämna ytor. Den här typen av lister är särskilt användbar i duschkabiner där väggarna eller golvet inte är helt jämna eller raka. 

 

Böjbara lister består vanligtvis av en gummiremsa med en flexibel metallkärna som kan formas för att passa duschkabinens konturer. När listen är monterad skapar den en vattentät tätning som förhindrar att vatten läcker ut ur duschkabinen. Böjbara gummilister är ett populärt val för DIY-projekt för badrumsrenovering eftersom de är lätta att installera och kan klippas till för att passa alla storlekar och former av duschkabiner.

 

Självhäftande list

Självhäftande gummilister är en typ av gummitätning som används i duschkabiner och som har en självhäftande baksida för enkel installation. Denna typ av lister används vanligtvis på områden där borrning eller skruvning inte är möjligt eller önskvärt, t.ex. på kakelytor eller duschdörrar av glas. Den självhäftande baksidan gör det möjligt att enkelt applicera listerna på duschkabinens yta och skapa en vattentät tätning för att förhindra att vatten läcker ut. 

 

Självhäftande gummilister finns i en mängd olika former och storlekar för att passa olika typer av duschkabiner, och de kan enkelt klippas till för att passa specifika områden. De är ett populärt val för gör-det-själv-projekt för badrumsrenovering eftersom de erbjuder en bekväm och effektiv lösning för tätning av duschkabiner utan behov av specialverktyg eller utrustning.

 

Varje typ av gummilist till duschen tjänar ett specifikt syfte och är utformad för att skapa en vattentät tätning i ett visst område av duschen. Att välja rätt typ av lister för din dusch är viktigt för att säkerställa att den fungerar effektivt och förhindrar vattenskador.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Magnetlist duschdörr

En magnetgummilist är en typ av gummitätning som används i duschkabiner och som använder magneter för att skapa en säker och vattentät tätning. Listen består vanligtvis av en gummiremsa med inbäddade magneter som fästs på en metallremsa på motsatt sida av kapseln. 

 

När dörren till duschkabinen är stängd skapar magneterna ett starkt band som håller dörren stadigt på plats och förhindrar att vatten läcker ut. Magnetlist till duschdörren är ett populärt val för duschkabiner eftersom de är lätta att installera, mycket effektiva när det gäller att förhindra vattenläckage och ger ett elegant och modernt utseende.

 

 

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkten

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkten

Installera magnetlist duschdörr

Placera magnetlisten på den önskade platsen och markera där du ska skruva. Borra sedan hålen på de markerade ställena och sätt i skruvarna. Skruva sedan fast magnetlisten på plats. Se till att den är rakt och på rätt plats. När den sitter fast kan du börja använda den för att fästa papper eller andra små föremål med metall på ytan av magnetlisten. En magnetlist är en praktisk förvaringslösning som kan användas i hemmet, på kontoret eller i verkstaden.

Rengöra släplist duschkabin

Rengöring av duschlister till duschväggen är en viktig del av badrumsunderhållet, eftersom det kan hjälpa till att förhindra att mögel bildas och hålla listen ren och ny. Här är det bästa sättet att rengöra en duschlist:

 1. Blanda en lösning av lika delar vatten och vit vinäger i en sprayflaska.
 2. Spraya lösningen på gummilisten och se till att täcka hela längden på listen.
 3. Låt lösningen sitta i 10-15 minuter så att den kan tränga in i listen och bryta ner eventuell smuts och smuts.
 4. Använd en borste med mjuka borstar eller en svamp för att skrubba gummilisten försiktigt och ta bort all smuts och smuts.
 5. Skölj formen noggrant med rent vatten och se till att all rengöringslösning avlägsnas.
 6. Torka listerna noggrant med en ren handduk eller låt dem lufttorka.
 7. När listerna är torra kan du undersöka dem för att se om det finns några tecken på mögel. Om du upptäcker några ska du upprepa rengöringsprocessen med en lösning av lika delar vatten och blekmedel.

Att regelbundet rengöra din duschlist till din duschvägg med denna metod kan bidra till att den ser ren och ny ut och förhindra att mögel bildas. Det är viktigt att notera att starka kemikalier eller slipande skrubbar kan skada listen, så se till att använda dusch tillbehör som mild rengöringslösning och en borste eller svamp med mjuka borstar.

Olika storlekar på dusch lister

Släplist dusch 20 mm – En smal duschlist som är idealisk för mindre utrymmen. Den passar bra för duschar med mindre stänkskydd eller för mindre badrum.

Släplist dusch 25 mm – En standardstorlek på duschlister som passar de flesta duschar. Den ger tillräckligt med plats för att effektivt hålla vattnet på plats.

Släplist dusch 30 mm – En något bredare duschlist som ger extra stänkskydd för duschar med högre tryck eller mer rörelse.

Släplist dusch 50 mm – En bred duschlist, vanligtvis använd i duschrum för rörelsehindrade eller i offentliga duschar. Ger maximalt stänkskydd och minskar risken för vatten på golvet.

Släplist dusch 60 mm – En extra bred duschlist som används i situationer där förhöjt stänkskydd krävs, såsom duschar i simhallar och gym.

Det är viktigt att välja rätt storlek på din duschlist för att säkerställa maximalt skydd mot vattenstänk och mögelbildning

Vanligaste frågorna om dusch och släplister - FAQs

Mät dörren till duschen så att du får ett exakt mått. Mät sedan upp listen och klipp eller skär rakt av. Tryck sedan försiktigt på listen där den ska sitta.

Släplist kallas även för tätlist och finns till för att förhindra att vatten rinner ut på golvet utanför duschen.

Om man tar hand om dem och rengör listerna regelbundet så kan man byta ut dem efter 1-2 års tid. 

Se produkterna Moderna Badrum rekommenderar för att hitta badrums lister till bra kvalite och priser. 

När du ska välja plastlist till din duschvägg är det viktigt att se till att ljus kantlist passar för ditt specifika duschutrymme. Du vill se till att listan passar till både tjockleken på din duschvägg och avståndet mellan väggen och duschdörren. Det finns olika typer av plastlistar till duschvägg så det är viktigt att få rätt typ. En allmän rekommendation är att välja en lättmonterad ljus kantlist i PVC-material som är formbar och anpassningsbar för din specifika duschvägg. När du har hittat rätt list bör du också se till att den är kompatibel med eventuella tätningstekniker du har tänkt använda för att säkerställa en tät och fuktigfri miljö i ditt duschutrymme.

moderna badrum logo

Hitta mer inspiration

Om oss

Kontakt
Historia
Om Oss