Bästa vedeldade bastun hemma

Vedeldad bastu är en traditionell finsk bastu där ved används som huvudbränsle för att värma upp basturummet. Den här typen av bastu ger en unik och autentisk bastuupplevelse, eftersom den värme och ånga som alstras av det brinnande träet skapar en distinkt arom och en naturlig, mild atmosfär. Vedeldad bastu blir alltmer populär över hela världen i takt med att fler människor söker naturliga och miljövänliga alternativ till konventionella bastur. Den är känd för att erbjuda en rad hälsofördelar, som att minska stress och främja avslappning.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Mest populära vedeldade bastuarna just nu

Just nu är vedeldade bastur mer populära än någonsin tidigare, och det finns många olika modeller och stilar att välja mellan. En av de mest populära är den traditionella finska bastun, som har varit en favorit i århundraden. Dessa bastur är tillverkade av högkvalitativt trä och värms upp med ved. De ger en autentisk och avkopplande bastuupplevelse som är svår att slå.

En annan populär typ av vedeldad bastu är den runda bastun. Dessa bastur är vanligtvis mindre i storlek och kan vara gjorda av olika material, inklusive cederträ och gran. Runda bastur är ofta föredragna av dem som vill ha en bastu som tar upp mindre plats och som är mer lättillgänglig.

Oavsett vilken typ av vedeldad bastu man väljer, är det viktigt att se till att den är tillverkad av högkvalitativt trä och har en effektiv ventilation för att säkerställa en säker och hälsosam bastuupplevelse.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Varför är vedeldade bastuar så populära?

Vedeldade bastuar är populära på grund av deras unika och autentiska bastuupplevelse. De ger en fuktig och behaglig värme som är svår att replikera med elektriska eller infraröda bastuar. Dessutom är vedeldade bastuar miljövänliga eftersom de använder naturlig ved istället för el eller gas. Detta gör dem till ett hållbart val för miljömedvetna personer. Utöver detta har vedeldade bastuar även hälsofördelar, som att minska stress, förbättra blodcirkulationen och stärka immunsystemet, tack vare den djupgående värmen som ved ger.

Hur man bygger en vedeldad bastu

Att bygga en vedeldad bastu kan vara en rolig och givande projekt för den som vill ha en bastu i trädgården eller på landet. Här är några steg för att bygga din egen vedeldade bastu:

  • Planera och designa bastun: Bestäm bastuns storlek och utseende. Kom ihåg att bastun måste ha en tillräcklig ventilation och isolering.
  • Bygg basturummet: Använd högkvalitativt trä och bygg väggarna, taket och golvet enligt din design. Se till att basturummet är isolerat för att behålla värmen.
  • Installera bastuugnen: Välj en bastuugn som är lämplig för storleken på din bastu och som passar din budget. Placera ugnen på en säker och stabil plattform inuti basturummet.
  • Skorsten: Installera en skorsten för att leda bort röken och avgaserna från bastun.
  • Vatten och avlopp: Installera en vattenkran och ett avlopp i eller nära bastun för att göra det enklare att rengöra.
  • Interiör: Lägg till bänkar, hyllor och andra funktioner som passar dina behov. Tänk på att använda värmetåligt trä och material som inte förstörs av fuktighet.
  • Testa bastun: Innan du använder bastun, testa ugnen och ventilationen för att se till att allt fungerar som det ska.

Att bygga en vedeldad bastu är en utmanande men mycket givande uppgift. Om du inte har erfarenhet av att bygga bastur kan det vara en bra idé att anlita en professionell för att säkerställa att allt görs på rätt sätt.

Hitta rätt typ av bastu

Vad är skillnaden mellan en vedeldad bastu och en infraröd bastu?

En vedeldad bastu och en infraröd bastu är två olika typer av bastur som skiljer sig åt på flera sätt.

En vedeldad bastu värms upp av en eldstad eller en vedeldad bastuugn som använder ved som bränsle. Värmen sprids genom basturummet och luften blir fuktig och varm. Denna typ av bastu ger en unik och autentisk bastuupplevelse med en djupgående värme som hjälper till att lindra muskelspänningar och öka blodflödet.

En infraröd bastu använder infraröda strålar för att värma upp kroppen direkt. Strålarna tränger in i kroppen och värmer upp den inifrån, vilket ger en torr värme. Infraröda bastur är vanligtvis mindre och mer kompakta än vedeldade bastur och är enklare att installera.

En annan skillnad mellan de två typerna av bastur är temperaturen. En vedeldad bastu kan vanligtvis nå högre temperaturer än en infraröd bastu, eftersom värmen genereras av eld eller en stark vedeldad bastuugn. Infraröda bastur är vanligtvis begränsade till temperaturer på upp till 60-65 grader Celsius.

Slutligen skiljer sig de två bastuformerna också åt när det gäller energiförbrukning. En vedeldad bastu kräver naturligtvis ved för att värmas upp, medan en infraröd bastu använder elektricitet. En vedeldad bastu är därför mer miljövänlig, eftersom ved är en förnybar resurs och inte släpper ut några skadliga kemikalier eller föroreningar i atmosfären.

Sammanfattningsvis är skillnaderna mellan en vedeldad bastu och en infraröd bastu i stort sett temperatur, värmeform och energiförbrukning. Det är upp till personliga preferenser och behov att bestämma vilken typ av bastu som är bäst lämpad.

Hitta liknande produkter

Badrumstillbehör
Duschset
Klinker

Vanligaste frågorna om vedeldad bastu - FAQs

En vedeldad bastu fungerar genom att man eldar upp en kamin med ved eller träkol för att värma upp bastun. Värmen sprids sedan i bastun och skapar en hög temperatur och fuktighet som är idealisk för bastubad.

En vedeldad bastu ger en mer autentisk bastuupplevelse och ger möjlighet till en mer traditionell bastubad. Dessutom är värmen i en vedeldad bastu mjukare och fuktigheten högre än i en elektrisk bastu. En vedeldad bastu är också mer miljövänlig och kan vara mer kostnadseffektiv på längre sikt.

Det är bäst att använda torr och ren ved i en vedeldad bastu, såsom lövträd eller barrträd. Undvik att använda tryckbehandlad ved eller färgad ved, eftersom dessa kan avge farliga kemikalier när de eldas upp.

Det är viktigt att rengöra din vedeldade bastu regelbundet för att hålla den ren och hygienisk. Hur ofta du behöver rengöra beror på hur ofta du använder bastun och hur många som använder den. En allmän tumregel är att rengöra bastun efter varje femte eller sjätte användning.

Tiden det tar att värma upp en vedeldad bastu beror på flera faktorer, såsom bastuns storlek, temperatur och mängden ved som används. Generellt kan det ta mellan 30 och 60 minuter att värma upp en bastu till önskad temperatur.

Ja, en vedeldad bastu är säker att använda så länge den är ordentligt installerad och används på rätt sätt. Se till att ha en fungerande ventilation och att hålla en brandvakt i närheten för säkerhets skull. Det är också viktigt att följa tillverkarens anvisningar för hur man använder bastun.

moderna badrum logo

Hitta mer inspiration

Om oss

Kontakt
Historia
Om Oss