Hitta den perfekta bastun för ditt hem​

Hemma bastu är en populär och avkopplande form av hemma spa som har blivit alltmer eftertraktad i moderna badrum och hem. Med en hemma bastu kan du njuta av värmen och ångan som en bastu ger, utan att behöva lämna bekvämligheten och privatlivet i ditt eget hem. 

En bastu kan också ha många hälsofördelar, inklusive att lindra muskelsmärta, förbättra blodcirkulationen och minska stress och ångest. Det finns många olika typer av hemma bastu att välja mellan, från traditionella träbastur till moderna infraröda bastur, så det är enkelt att hitta en som passar dina behov och preferenser.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Mest populärt inom bastu just nu

Bastur har varit en populär form av avkoppling och självläkning i århundraden, och nu är det en trend som fortsätter att växa i popularitet. Allt fler människor väljer att installera bastur hemma för att kunna njuta av en avkopplande och hälsosam upplevelse utan att behöva besöka en offentlig bastuanläggning. 

Populära bastur hemma inkluderar traditionella finska bastur, infraröda bastur och ångbastur, var och en med sina egna unika fördelar och funktioner. Oavsett vilken typ av bastu man väljer att installera, kan den erbjuda många hälsofördelar och en lugnande och avkopplande upplevelse i hemmets bekvämlighet.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Klinker i bastu

Klinker är ett populärt och pålitligt val för bastugolv. Det är värmetåligt, kräver minimalt underhåll och är tåligt mot stötar och slitage. Klinker finns i olika färger och mönster, vilket ger dig möjlighet att anpassa designen efter din smak. Det är viktigt att välja klinker som är speciellt utformad för bastun. Sammanfattningsvis ger klinker en hållbar och estetiskt tilltalande yta för din bastu.

Hur mycket kostar det att bygga en bastu hemma​

Kostnaden för att bygga en bastu hemma kan variera beroende på faktorer som storlek, materialval och om du väljer att anlita en entreprenör eller bygga själv. En enkel bastu kan kosta runt 10 000 – 20 000 kr medan en mer avancerad bastu med högre kvalitet och större storlek kan kosta uppemot 50 000 kr eller mer.

Om du väljer att bygga bastun själv kan du spara en hel del pengar på arbetskostnader, men det kan kräva mer tid och kunskap. Om du däremot väljer att anlita en entreprenör eller hantverkare för att bygga din bastu kommer det att innebära högre kostnader men också en högre kvalitet och möjlighet att få professionell rådgivning.

Utöver själva byggkostnaden tillkommer även driftkostnaderna, som kan variera beroende på vilken typ av bastuugn du väljer och hur ofta du använder bastun. En elektrisk bastuugn är generellt sett mer energieffektiv än en vedeldad ugn, men kan ändå innebära högre elräkningar.

Kostnaden för att bygga en bastu hemma kan variera beroende på flera faktorer, men det är viktigt att noga planera och budgetera för att undvika oväntade utgifter.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Snygga vedeldade bastuugnar

Vedeldade bastuugnar är en älskad tradition och en viktig del av en genuin bastuupplevelse. Dessa ugnar drivs av trä ved och ger en autentisk och naturlig värmekälla till bastun. Fördelen med en vedeldad bastuugn är den höga temperaturen och den mjuka, fuktiga värmen som genereras. Ugnens konstruktion och design är speciellt utformad för att säkerställa effektiv förbränning och optimal värmefördelning i bastun. 

Dessutom kan doften av det brinnande träet bidra till en avkopplande och uppfriskande atmosfär. Att elda en vedeldad bastuugn kan vara en ritual i sig och en del av bastuns terapeutiska process. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för att säkerställa en säker och effektiv användning av ugnen. Med en vedeldad bastuugn kan du njuta av en traditionell och naturlig bastuupplevelse som ger dig både avkoppling och välbefinnande.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Bada bastu hälsoeffekter

Bastubad kan ge många hälsofördelar, inklusive avkoppling, stressreducering, förbättrad blodcirkulation, rening av kroppen, bättre sömnkvalitet och lindring av luftvägsproblem. Bastubad hjälper till att främja avslappning, ökar blodcirkulationen, rensar kroppen från gifter, förbättrar sömnen och kan lindra luftvägsproblem. Det är viktigt att ta hänsyn till hälsotillstånd och följa säkerhetsriktlinjerna vid bastubad.

Vad du måste tänka på när du bygger en bastu hemma

Att bygga en bastu hemma kan vara en spännande och givande upplevelse. Här är några viktiga saker att tänka på när du planerar och bygger din egen bastu:

  1. Plats och utrymme: Innan du börjar bygga din bastu måste du bestämma var den ska placeras i ditt hem. Tänk på att en bastu behöver tillräckligt med utrymme för att rymma människor bekvämt och för att installera nödvändig utrustning. Se också till att ha tillräckligt med ventilation och isolering för att säkerställa en effektiv och bekväm bastuupplevelse.
  2. Materialval: Välj noggrant vilka material du ska använda i bastun. Traditionellt används trä som cederträ eller asp för bastupaneler och bänkar på grund av deras naturliga motståndskraft mot fukt och värme. För golvet kan klinker vara ett bra val eftersom det är tåligt och enkelt att rengöra. Se till att välja material av hög kvalitet som är lämpliga för bastumiljön.
  3. Värme och ventilation: En viktig del av en bastu är att skapa rätt temperatur och ventilation. Du kommer att behöva installera en bastuugn eller värmare som passar storleken på bastun. Tänk också på att ha tillräcklig ventilation för att släppa ut fukt och skapa en behaglig luftcirkulation.
  4. Säkerhet: Säkerheten är avgörande när det gäller bastun. Se till att installera rätt elektriska anslutningar och skydd för att förhindra eventuella elrelaterade faror. Tänk också på att ha säkerhetsåtgärder som en termometer, en brandvarnare och en timer för att begränsa bastusessionens längd.
  5. Komfort och bekvämlighet: För att få ut mesta möjliga av din bastu bör du överväga att inkludera bekvämligheter som dusch, avkopplingsområde och tillräckligt med förvaringsutrymme för handdukar och andra tillbehör.

Att bygga en bastu hemma kräver noggrann planering och omsorgsfullt arbete, men resultatet kan vara en fantastisk plats för avkoppling och välbefinnande. Kom ihåg att följa tillverkarens instruktioner och eventuellt råd från professionella för att säkerställa att din bastu är säker och effektiv.

Olika typer av bastuer

Det finns flera olika typer av bastuer som kan installeras hemma, varav några av de vanligaste är:

Träbastu

Träbastun är den traditionella typen av bastu och är vanligtvis gjord av träpaneler. Den är uppvärmd av en vedeldad eller elektrisk bastuugn, och kan nå höga temperaturer på upp till 90 grader Celsius.

Infraröd bastu

Infraröda bastur är en modernare form av bastu som använder infraröd teknik för att värma upp kroppen. Detta gör att temperaturen kan hållas lägre (vanligtvis runt 60-70 grader Celsius) medan du ändå upplever samma värme och avkoppling som en traditionell bastu. Infraröda bastur är också energieffektiva och enkla att installera.

Ångbastu

Ångbastur, eller hammam, använder ånga för att värma upp kroppen. Ånga genereras vanligtvis genom att hälla vatten på varma stenar, vilket skapar en fuktig och varm miljö. Ångbastur kan ha en temperatur på mellan 40-60 grader Celsius, men upplevs ofta som varmare på grund av den höga luftfuktigheten.

Bärnstensbastu

Bärnstensbastur är en typ av infraröd bastu som använder bärnsten för att skapa infraröda strålar. Dessa strålar sägs vara mer effektiva än vanliga infraröda strålar, vilket kan leda till ökad avkoppling och bättre hälsa.

Saltbastu

Saltbastur är en typ av ångbastu som använder salt för att skapa en fuktig och avkopplande miljö. Saltets negativa joner sägs ha en positiv effekt på humöret och kan lindra allergier och andningsproblem.

Det finns många andra typer av bastur att välja mellan, och valet beror på dina personliga preferenser, budget och tillgängligt utrymme. Oavsett vilken typ av bastu du väljer kan det ge avkoppling och hälsofördelar som kan förbättra ditt välbefinnande.

Hitta rätt typ av bastu

Hitta liknande produkter

Badrumstillbehör
Duschset
Klinker

Vanligaste frågorna om bastu hemma - FAQs

Ja, det är säkert att ha en bastu hemma om den används på ett säkert sätt och följer tillverkarens instruktioner. Det är viktigt att hålla bastun ren och se till att det finns god ventilation för att undvika risker med överhettning eller inandning av ångor.

Bastu har visat sig ha många hälsofördelar, inklusive minskad stress, ökat välbefinnande, förbättrad cirkulation, lindring av muskelsmärta och förbättrad sömn. Dessutom kan det vara ett avkopplande sätt att tillbringa tid med familj och vänner.

Det finns många olika typer av bastur att välja mellan, inklusive traditionella finska bastur, infraröda bastur och ångbastur. Valet beror på personliga preferenser och behov. Traditionella bastur använder varm sten och vatten, medan infraröda bastur använder infraröd strålning och ångbastur använder fuktig värme.

Det rekommenderas att använda bastun inte mer än en gång om dagen, och att hålla sessionerna till cirka 20-30 minuter. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten före och efter användning för att undvika dehydrering.

Bastun ska rengöras regelbundet för att undvika bakterier och mögelbildning. Använd en mild rengöringsmedel och skölj noga med rent vatten. Det är också en bra idé att använda en trasa eller handduk för att torka bort fukt efter användning.

Cedar och gran är vanligtvis de bästa träslagen för bastur på grund av deras naturliga tålighet mot fukt och insekter. Det är viktigt att använda trä som inte behandlats med kemikalier eller impregneringsmedel som kan avge farliga ångor.

Ja, bastun kan hjälpa till att lindra ledvärk genom att öka cirkulationen och minska inflammationen i lederna. Det är viktigt att konsultera en läkare innan du börjar använda bastun för medicinska ändamål.

Temperaturen i en bastu beror på personliga preferenser, men en typisk temperatur är mellan 70-100 grader Celsius. Det är viktigt att inte överhettas och att hålla koll på kroppens signaler för att undvika skador eller sjukdom.

moderna badrum logo

Hitta mer inspiration

Om oss

Kontakt
Historia
Om Oss