Stilrena Sekelskifte​s Badrum

Tänk mörka träslag, blanka mässingsdetaljer och kakel med fina mönster. Mysigt och lyxigt på samma gång! Det är sekelskiftsbadrum.

Men du behöver självklart inte ge upp moderna funktioner. Duschkabin med regndusch, golvvärme och snygga badkar funkar fint i den här stilen. Sekelskiftsbadrum är perfekt för dig som vill ha ett snyggt, mysigt och modernt badrum. I en stil som du kan njuta av i många år framöver.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Kakel i sekelskiftes badrum

Kakelplattor var superpopulära i badrum på 1900-talets början. De användes både på väggar och golv och var inte bara snygga utan också praktiska. Kaklet var lätt att rengöra och klarade av allt vatten och fukt.

De gamla kakelplattorna hade ofta fina mönster, geometriska former eller blommor. Idag vill många ha den här typen av vintagekänsla i sina badrum. Kakelplattor är ett perfekt val för dig som vill ha ett snyggt, praktiskt och tidlöst badrum.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Varför vi älskar sekelskifte badrum

 Sekelskiftsbadrum kännetecknas av en blandning av funktionalitet och elegans. Men med en betoning på design och hantverk. 

Många av designelement och detaljer i badrummen tar sin inspiration från sekelskiftet 1900. Som exempelvis badkar med klafffot, piedestalbänkar och intrikat kakelarbete. Det här är detaljer som fortfarande är populära idag. Många som efterfrågar dem som vill återskapa charmen och sofistikeringen från denna tid. Att utforska badrummen från sekelskiftet 1900 ger en glimt av en tid då detaljrikedom och lyx stod i förgrunden när det gällde badrumsdesign till badrummet.

Golvet kan vara nyckeln för ett sekelskiftesbadrum

Golvet kan verkligen vara nyckeln för att skapa ett autentiskt och charmigt sekelskiftesbadrum. Det finns många olika golvbeläggningar som passar perfekt för att återskapa stilen från den tidsepoken. Här är några idéer och inspiration för att skapa ett sekelskiftesbadrum med hjälp av golvet:

  • Mosaikgolv: Ett mosaikgolv med små, färgglada plattor är en klassisk detalj i sekelskiftesbadrum. Välj mönster och färger som passar stilen och tidsperioden du vill återskapa. Ett mosaikgolv kan verkligen ge karaktär och ge en autentisk känsla till badrummet.
  • Klinkergolv: Klinker är ett populärt golvval för sekelskiftesbadrum, särskilt i svartvitt eller marmorerad design. Det ger en tidlös och elegant känsla samtidigt som det passar perfekt in i den historiska estetiken. Klinkergolv är också tåliga och lätta att rengöra, vilket är en praktisk fördel.
  • Trägolv: Ett trägolv ger en varm och inbjudande atmosfär till ett sekelskiftesbadrum. Välj en träsort och ett mönster som är typiskt för den tidsperioden du vill återskapa. En bred bräda eller fiskbens klinker mönster är vanliga val för sekelskiftesstilen.
  • Kalkstensgolv: Kalksten är ett naturligt material som ger en elegant och tidlös känsla till ett sekelskiftesbadrum. Välj en ljusare nyans för att behålla den klassiska estetiken och komplettera med matchande fogar för att skapa en enhetlig och stilren look.

När du väljer golvet till ditt sekelskiftesbadrum är det viktigt att ta hänsyn till både estetiska och praktiska aspekter. Se till att golvet passar ihop med övriga inredningsval och att det är hållbart och lättskött för att stå emot fukt och daglig användning. Genom att välja rätt golv kan du verkligen lyfta hela atmosfären och återskapa den charmiga känslan från sekelskiftets badrum.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Färg i ett sekelskiftesbadrum

Färgpaletter spelar en viktig roll när det kommer till att skapa ett livfullt och färgglatt sekelskiftesbadrum. Genom att utforska de färgpaletter som är karakteristiska för sekelskiftesperioden kan du ge ditt badrum en autentisk och historisk känsla samtidigt som du skapar en lekfull och färgstark atmosfär.

En vanlig färgpalett för sekelskiftesbadrum inkluderar mjuka och jordnära toner, såsom varma beige och krämiga vita nyanser. Dessa färger ger en elegant och tidlös känsla samtidigt som de skapar en harmonisk bas för att införa färgglada inslag.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Populära färger i gammaldags badrum

För att lägga till färg och liv i ditt badrum kan du använda accentfärger som är populära inom sekelskiftesstilen. Till exempel kan du inkludera nyanser som mjuk pastellblå, grön eller rosa för att skapa en frisk och livlig atmosfär. Dessa färginslag kan appliceras på väggar, kakel, eller genom dekorativa detaljer och accessoarer.

En annan idé är att experimentera med kontrasterande färger för att skapa en mer dynamisk och energisk effekt. Till exempel kan du kombinera varma jordnära toner med djärva och livliga färger som rött, gult eller orange för att skapa en iögonfallande kontrast och ge ditt badrum en unik och färgglad karaktär.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Gammeldags Kakel

Gammeldags kakel, eller äldremodig keramik, har en unik charm och en historia som sträcker sig tillbaka till antika civilisationer. Gammaldags kakel är ofta handgjort och har en mer organisk och rustik känsla jämfört med modernare kakel. Det finns olika sorters gammaldags kakel som klinker och terrakotta, men också handgjorda kakelplattor som till exempel zellige från Marocko.

Gammaldags kakel är också populärt på grund av dess hållbarhet och tålighet, precis som det var i antika tider. Det är en pryl som kan hålla i generationer, och många människor väljer att använda det i viktiga delar av sitt hem som kök och badrum.

Trots att gammaldags kakel har en nostalgisk känsla, kan det också användas på ett modernt sätt för att skapa intressanta kontraster och ge en unik touch till ett inre. Dessutom kan det användas i olika stilar, från klassisk och rustik till modern och minimalistisk.
Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Grön färg i sekelskiftes badrum

Grön färg var ett populärt färgval för badrummen från sekelskiftet 1900 och gav en känsla av fräschhet, lugn och renlighet i dessa viktiga utrymmen. Färgen användes ofta i en mängd olika nyanser, från mjuka pasteller till livfulla smaragder, och kompletterades med andra designelement som vita armaturer, svarta accenter och intrikata kakelmönster. Användningen av grönt i badrumsdesignen från sekelskiftet 1900 påverkades av Arts and Crafts och Art Nouveau-rörelserna, som hyllade naturens skönhet och försökte föra in delar av utomhusmiljön i hemmet. Idag fortsätter användningen av grönt i badrumsdesign att vara populärt, och många husägare försöker återskapa vintagecharm och elegans från sekelskiftets gröna badrum i sina egna hem. Att utforska användningen av grönt i badrum från sekelskiftet 1900 ger en inblick i historien och designen av dessa ikoniska och tidlösa utrymmen.

Skapa liv med färg i ett gammaldags badrum

Genom att välja och experimentera med olika färgpaletter kan du skapa ett livfullt och färgglatt sekelskiftesbadrum som både är autentiskt och personligt. Det är viktigt att välja färger som du trivs med och som passar din egen stil och preferenser. Ta inspiration från sekelskiftesperiodens färgpaletter och anpassa dem efter dina egna behov och önskemål för att skapa ett unikt och färgglatt badrum som du kommer att älska att spendera tid i.

Dekorativa detaljer i gammeldags badrum

Dekorativa detaljer spelar en viktig roll när det gäller att förstärka den gammeldags stilen i ett badrum. Genom att lägga till noga utvalda detaljer kan man ge badrummet en unik charm och karaktär. Här är några exempel på dekorativa detaljer som kan användas för att skapa den önskade gammeldags atmosfären:

  • Antika speglar: Antika speglar med utsmyckade ramar är perfekta för att ge badrummet en gammaldags touch. Dessa speglar kan vara vackert inramade med detaljer som sniderier eller förgyllning, vilket ger en känsla av lyx och elegans.
  • Vikbara handduksstänger: En vikbar handduksstång är en praktisk och dekorativ detalj som passar perfekt i ett gammeldags badrum. Dessa stänger är vanligtvis tillverkade av metall och kan fällas upp när de inte används för att spara utrymme. De ger en tidlös känsla och bidrar till den autentiska atmosfären.
  • Porslinsknoppar på skåp: Att byta ut vanliga skåphandtag mot porslinsknoppar kan göra stor skillnad i badrummets utseende. Porslinsknoppar ger en nostalgisk känsla och kan vara utsmyckade med mönster eller enkla och eleganta i sin design. De ger en subtil detalj som förstärker den gammeldags stilen.
  • Traditionella ljusarmaturer: Ljusarmaturer spelar en viktig roll för att skapa stämning och atmosfär i ett gammeldags badrum. Välj traditionella ljusarmaturer med antik eller vintage design för att få till den önskade effekten. Kanske en kristallkrona eller vägglampor med utsmyckade detaljer som ger en romantisk och klassisk känsla.

Genom att inkludera dessa dekorativa detaljer kan man förvandla ett vanligt badrum till en plats som genomsyrar den charm och karaktär som är karakteristisk för gammeldags stil. Det är viktigt att välja detaljer som kompletterar varandra och skapar en enhetlig estetik. Var noga med att planera och överväga vilka detaljer som passar bäst för att skapa den önskade gammeldags atmosfären i ditt badrum.

Klassisk inredning för rätt känsla

Skapa ett klassiskt gammeldags badrum genom att använda panelerade väggar, vackra golvplattor, antika möbler, klassiskt sanitetsporslin och en elegant kristallkrona. Dessa detaljer och materialval ger badrummet en autentisk och tidlös känsla. Välj vita eller pastellfärgade panelerade väggar, marmorgolv eller geometriska plattor, och inkludera antika möbler och speglar med snidade detaljer. Komplettera med klassiskt sanitetsporslin och en glittrande kristallkrona för att skapa en stämningsfull atmosfär. Genom att hålla en enhetlig estetik och använda detaljer som kompletterar varandra kan du skapa en klassisk inredning som ger ditt badrum en tidlös charm.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Klassiska sanitetsporslin o sekelskiftes badrum

Klassiska sanitetsporslin är en viktig del av inredningen i ett gammeldags badrum. Valet av toalett och handfat kan verkligen påverka den övergripande stilen och atmosfären i rummet. För att skapa en klassisk inredning, välj sanitetsporslin med en vintage-design och eleganta linjer. Vanligtvis används porslin i vitt eller elfenben, vilket ger en ren och tidlös känsla. Det är också viktigt att uppmärksamma detaljerna, som till exempel toalettens cistern och fristående tvättställs form och design. Genom att välja klassiskt sanitetsporslin kan du skapa en autentisk och elegant atmosfär i ditt badrum och förstärka den övergripande klassiska inredningsstilen.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Vägglampa för badrum med sekelskiftes känsla

Vägghängda lampor var en populär belysning i badrummen från sekelskiftet 1900 och gav dessa utrymmen både praktiska och eleganta egenskaper. Dessa lampor var ofta utformade med utsmyckade detaljer och intrikata glasskärmar, vilket gav en känsla av sofistikering till badrumsinredningen som helhet. Vägghängda lampor var vanligtvis placerade ovanför badrumsspegeln eller på vardera sidan av den, vilket gav riklig belysning. I dag fortsätter dessa vintage-lampor att vara eftertraktade av dem som vill lägga till en touch av gammaldags charm i sina moderna badrum. Att utforska användningen av vägghängda lampor i badrum från sekelskiftet 1900 ger en glimt av stilen och sofistikeringen i badrumsdesignen under denna era.

Hitta mer badrumsinspiration

Badrum Sekelskifte Inspiration

Badrum i sekelskiftesstil är en elegant och tidlös stil som skapar en känsla av lyx och elegans. Stilen kännetecknas av; mörka träslag (såsom ek, mahogny eller valnöt), mässingdetaljer och kakel i klassiska mönster.

Med lite planering och fantasi kan du skapa ett badrum i sekelskiftesstil som är både vackert och funktionellt.Badrum i sekelskiftesstil är en elegant och tidlös stil som kan skapa en känsla av lyx och elegans. Stilen kännetecknas av mörka träslag, mässingdetaljer och kakel i klassiska mönster.

Hitta Inspirerande Produkter

Vanligaste frågorna om sekelskifts badrum- FAQs

En sekelskifte badrumsstil är en stil som var populär vid sekelskiftet 1900 och är känd för sina eleganta och lyxiga detaljer, som höga tak, kakelväggar och fristående badkar. Det är också kännetecknat av rika trädetaljer, som träpaneler och snidade trädetaljer.

Vanliga färger i ett sekelskifte badrum inkluderar vita, svarta, gråa och beige toner. Material som är vanliga inkluderar kakel, trä, marmor och gjutjärn.

Absolut! Det är möjligt att skapa en sekelskifte stil även om ditt hus inte är från den tiden. Det är viktigt att tänka på stil och funktion i ditt badrum och hitta detaljer som ger en sekelskifte känsla, såsom höga lister, snidade detaljer och fristående badkar.

En sekelskifte badrumsstil kräver oftast belysning som ger en mjuk och varm glöd. Du kan använda lampor med mjuka nyanser och vintage-lampor för att skapa en autentisk känsla.

Ja, det går att använda moderna badrumsapparater i ett sekelskifte badrum. Men det är viktigt att välja apparater som passar in i stilen, såsom apparater med mjuka kurvor och vintage-look.

Det finns många platser där du kan hitta autentiska detaljer för ditt sekelskifte badrum, såsom antikaffärer, vintagebutiker och auktionshus. Du kan också hitta reproduktioner av autentiska detaljer i heminredningsbutiker och online.

För att balansera sekelskifte stil med modern funktionalitet i ditt badrum kan du använda moderna apparater och bekvämligheter som passar in i stilen, såsom en modern dusch eller en uppdaterad toalett. Det är också viktigt att tänka på funktionen i ditt badrum och välja funktionella lösningar som passar din livsstil.

Trägolv och kakelgolv passar bäst i ett sekelskifte badrum. Trägolv ger en varm och rustik känsla medan kakelgolv ger en ren och klassisk känsla som är vanlig i ett sekelskifte badrum.

 

Vanliga dekorationer och tillbehör som passar i ett sekelskifte badrum inkluderar handdukshängare, tvålpumpar, badmattor, speglar och konstverk. Det är också vanligt att använda keramiska vaser, ljusstakar och andra dekorativa föremål för att skapa en lyxig känsla i badrummet.

Ett vanligt misstag att undvika när man skapar ett sekelskifte badrum är att överdriva det med för många detaljer. Det är viktigt att skapa en balans mellan stil och funktionalitet och välja detaljer som passar din personliga smak och behov. Det är också viktigt att tänka på ditt budget och att inte överstiga det när du skapar ditt drömbadrum.

 
moderna badrum logo

Hitta mer inspiration

Om oss

Kontakt
Historia
Om Oss