Downlights för badrum

Denna populära variant av belysning piffar upp vilket badrum som helst. Upplev en riktigt lyxig känsla i badrummet med hjälp av downlights, även kallat för infällda spotlights. De är bokstavligt talat pricken över i:et i ett modernt badrum
 

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Placering av downlights

Finns det tillräckligt med utrymme att installera dina downlights så kan du i princip välja vilken plats som helst. 

Det vanligaste stället att installera downlights på är i taket, men det även bra att installera dem i väggarna. Något som kan ge en riktigt lyxig atmosfär i badrummet. 

Vill du ta det ytterliga ett steg längre så går det alldeles utmärkt att installera downlights i duschen. Dubbelkolla först bara så att modellen du köper är anpassad för att även tåla stora mängder vatten. Denna placering ger definitivt en riktig spa känsla till badrummet!

Inspiration Badrum

Downlights som även kallas för infällda spotlights är en av de mest populära inredningsdetaljerna när det kommer till badrumsbelysning. Downlights är särskilt populära eftersom de är diskreta och låter andra detaljer i badrummet skina. Men även dessa kan komma som utanpåliggande. De mest populära varianterna är LED downlights som är dimbara. 

Nedan hittar du några av de mest populära downlights produkterna på marknaden just nu.

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

Shop the look

Klicka här för att se vart du kan hitta produkterna

10 saker att tänka på vid köp av downlights

LED-downlights är ett populärt belysningsalternativ för många husägare och företag eftersom de är energieffektiva och hållbara. Alla LED-downlights är dock inte lika, och det är viktigt att ta hänsyn till en rad olika faktorer innan du gör ett köp. Här är tio överväganden att tänka på när du köper LED-downlights till ditt badrum:

 • Lumen: Lumen mäter mängden ljus som avges av en glödlampa. Du vill därför välja LED-downlights med lämplig mängd lumen för det utrymme du belyser. Tänk alltså efter innan hur stort ditt badrum är och ta reda på hur mycket lumen som behövs för önskat ljus.
 • Färgtemperatur: Färgtemperaturen hos en LED-downlight avser hur varmt eller kallt ljuset som avges är. Välj en färgtemperatur som passar dina belysningsbehov och preferenser. Vissa downlights kommer däremot i både varma och kalla färger som gör att du kan skifta efter behov.
 • Dimning: Om du vill ha möjlighet att dimma dina LED-downlights, se till att du väljer glödlampor som är kompatibla med dimmerbrytare.
 • Strålvinkel: Strålningsvinkeln bestämmer spridningen av ljuset som avges av LED-downljuset. Välj en strålvinkel som passar storleken och utformningen av det utrymme du belyser.
 • CRI: CRI (Colour Rendering Index) mäter hur väl en ljuskälla visar färger i jämförelse med naturligt ljus. Ett högre CRI anger en bättre färgåtergivning. Önskar du därför att färgerna i ditt badrum ska visas så nära naturligt ljus som möjligt så är det bra att välja en ljuskälla med hög CRI.
 • Energieffektivitet: Leta efter LED-downlights med hög energieffektivitet för att minska dina energikostnader.
 • Livslängd: LED-downlights är utformade för att hålla mycket längre än traditionella glödlampor, men livslängden kan ändå variera. Välj glödlampor med längre livslängd för att minska behovet av byten.
 • Eftermontering: Dubbelkolla om dina downlights är lämpliga att eftermontera i befintliga armaturer eller om du behöver köpa nya armaturer. (Gäller endast om det redan finns monterat tidigare)
 • Varumärke och garanti: Välj ett välrenommerat märke med en stark garanti för att säkerställa kvaliteten och livslängden på dina LED-downlights. Vi rekommenderar endast lampor från välkända märken av hög kvalitet.
 • Kostnad: LED-downlights är i allmänhet dyrare än traditionella glödlampor. Däremot så är det en investering i längden i form av lägre energi och underhållskostnader. Vad är viktigast för dig just nu? Kortsiktiga eller långsiktiga besparingar. 

Fler kategorier inom belysning för badrum

Downlights VS Spotlights

Downlights och spotlights är båda populära val för att belysa ditt hem, men vad är det egentligen som skiljer dem åt?

Här är de viktigaste skillnaderna mellan downlights och spotlights:

 • Ljusriktning: Downlights är infällda i taket och lyser direkt nedåt, vilket ger en mer fokuserad och koncentrerad ljuskälla. Spotlights däremot är justerbara och kan riktas för att lysa i en viss riktning eller ett visst område.
 • Strålvinkel: Downlights har en smalare strålningsvinkel och är utformade för att ge mer lokal belysning, medan spotlights kan ha en bredare strålningsvinkel och ge en mer expansiv täckning.
 • Installation: Downlights installeras vanligtvis direkt i taket, medan spotlights kräver att en armatur eller skena monteras i taket eller på väggen.
 • Utseende: Downlights är mer diskreta och minimalistiska i sin design, eftersom de är infällda i taket och smälter in i omgivningen. Spotlights däremot är mer framträdande och kan användas som ett dekorativt element.
 • Funktion: Downlights lämpar sig bäst för allmänbelysning och för att belysa specifika områden, t.ex. dusch eller handfat. Spotlights är mer mångsidiga och kan användas för både omgivande och accentbelysning, samt för att framhäva specifika områden.

Genom att förstå skillnaderna mellan downlights och spotlights kan du välja det bästa belysningsalternativet för dina behov och preferenser. Oavsett om du föredrar den fokuserade belysningen hos downlights eller mångsidigheten hos spotlights så erbjuder båda alternativen effektiva och stilfulla belysningslösningar för ditt badrum.

Vanligaste frågorna om downlights i badrum - FAQs

Downlights är infällda taklampor som monteras direkt i taket och skapar riktat ljus nedåt. I badrummet används de ofta för att belysa specifika områden som duschen, spegeln eller badkaret.

Ja, downlights är säkra att använda i badrummet om de är korrekt installerade och har rätt IP-klassning. Välj downlights med IP44-klassning eller högre för att säkerställa att de är tätade och skyddade mot fukt.

Ljusstyrkan på downlights varierar, men för badrum rekommenderas vanligtvis en ljusstyrka på 300-500 lumen per downlight. Detta ger tillräckligt med ljus för att belysa specifika områden.

Ja, dimbara downlights ger flexibilitet när det gäller att justera ljusstyrkan efter behov. Detta kan vara användbart för att skapa olika stämningar i badrummet.

Antalet downlights beror på storleken och layouten på ditt badrum, samt vilka områden du vill belysa. Generellt sett kan det vara bra att placera en downlight varje 1,2-1,5 meter för jämn belysning.

Downlights kan placeras ovanför duschen, vid sidan av spegeln och över badkaret för att ge riktat ljus där det behövs mest. Se till att de är ordentligt tätade och på ett säkert avstånd från vattenkällor.

Ja, downlights kan användas som huvudbelysning i mindre badrum. I större badrum kan de komplettera huvudbelysningen för att ge extra ljus där det behövs.

Ja, det finns ett brett utbud av stilar och designer på badrumsdownlights. Du kan välja mellan olika färger, former och material för att matcha din badrumsinredning.

Installation av downlights i badrummet kan vara komplicerat på grund av elektriska krav och säkerhetshänsyn. Det är rekommenderat att anlita en kvalificerad elektriker för att säkerställa korrekt och säker installation.

LED-lampor rekommenderas starkt för downlights i badrummet. De är energieffektiva, har lång livslängd och genererar minimalt med värme, vilket är viktigt i ett våtutrymme.

moderna badrum logo

Hitta mer inspiration

Om oss

Kontakt
Historia
Om Oss